Wintec zadel

Boommaat meten / wisselen

Wintec bomen

De combinatie van het Easy-Change Gullet- en Risersysteem zorgen ervoor dat elk nieuw Wintec zadel aangepast kan worden naar het paard. Alle aanpassingen zijn meetbaar, symmetrisch en omkeerbaar, hierdoor kan je altijd zorgen voor het optimale resultaat voor paard en ruiter door de jaren heen. Het EASY-CHANGE® Gullet Systeem zorgt ervoor dat je de geschikte boommaat kan kiezen voor het paard in zijn huidige conditie. 

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd om een professionele zadelpasser naar het zadel te laten kijken en deze regelmatig te laten controleren. Deze uitleg zal je helpen hoe en waarom er bepaalde aanpassingen aan het zadel gemaakt worden en hoe je zelf kan inschatten of het zadel nog goed ligt.

Zorg ervoor dat je paard vierkant en op een egale oppervlakte staat voor je begint met meten en je alle middelen binnen handbereik hebt liggen. Zoek het schouderblad van het paard op, ongeveer 3 vingers achter het schouderblad leg je het kale kopijzer of de boommeter op de rug om te kijken wat de ideale maat is. Het kopijzer moet een gelijke druk geven over de rug, de uiteinden mogen niet van het paard afsteken (waardoor deze gaat 'wippen') of in de huid van het paard zal steken (waardoor deze holle ruimte ertussen laat). Als je gebruikt maakt van de boommeter zorg er dan voor dat je de boommeter recht houdt en het gemarkeerde gedeelde gelijk op het paard ligt. De kleur geeft aan in elke boommaat jou paard nu valt, zorg ervoor dat je dit elke 3 tot 6 maanden herhaald om ervoor te zorgen dat het zadel comfortabel blijft liggen voor het paard. Wanneer je de juiste boommaat geselecteerd heb kan deze in het zadel geplaatst worden voor je verder gaat met het in balans brengen van het zadel.

Het wisselen van het kopijzer
1. Haal onder het rokje aan beide kanten de schroeven uit het zadel.
2. Haal de grote flap van de kamer van het zadel los en houdt het naar achter. 
3. Haal eventuele flexiwrongen van het zadel af en zorg dat de singelstoten vrij liggen. Trek voorzichtig de kussenpanelen weg van de boom zodat de panelen loskomen van de boom, schuif vervolgens de panelen naar beden, weg van de boomtakken. Doe dit aan beide kanten.
4. Haal de 2 schroeven uit het kopijzer en haal de boom eruit. 
5. Buig de boom voor 30 seconden in de richting dat de nieuwe boom gaat (wijder of smaller).
6. Plaats de nieuwe boom in de kamer en schroef deze aan beide kanten vast. Zorg voor nieuwe Wintec schroeven of doe er een drupje loctite tussen om te voorkomen dat de schroeven los komen. 
7. Steek de boomtakken in de zakken van de kussenpanelen en laat de kussenpanelen weer naar boven glijden, doe dit aan beide kanten.
8. Steek het plaatsing hulpstuk door het gat onder het rokje, door het gat in de boom en in het metalen gedeelte waar de schroef ingaat. Gebruikt het hulpstuk om te lokaliseren waar het metalen gedeelte heen moet en duw deze door de boom naar de juiste locatie.
9. Houdt de kussenpanelen, boom en zweetblad op hun plaats terwijl je het hulpstuk eruit haalt. Plaats de schroeven en draai strak vast, doe dit aan beide kanten en je zadel is weer klaar voor gebruik!

Hieronder twee YouTube video's van http://www.easychangefitsolution.com met stap voor stap instructievideo's (inclusief het risers wisselen).