Wintec zadel

Overige aanpassingen

Verstelbare wrongen, singelstoten, beugelriemhaken. Wintec zadels hebben meerdere opties en mogelijkheden om het ideale resultaat uit het zadel te halen voor jou als ruiter en voor je paard. Niet alle opties zijn mogelijk op elk zadel, elk zadel heeft zijn eigen specificaties.

Wrongen
De Wintec zadels hebben twee soorten wrongen, de FlexiContourbloc, de Contourbloc en de Flexibloc.

De FlexiContourbloc is anatomisch gevormd voor de beste ondersteuning voor het been. Het zit vast op het zadel en kan naar voren, naar achteren en gedraaid worden voor de perfecte hoek voor elke ruiter. Deze wrong zie je terug bij de Wintec Pro Endurance.

De Contourbloc is een vaste wrong welke zorgt voor een extra stevige zit en veel steun. Deze wrong is mogelijk op de Wintec Pro Dressage.

De Flexibloc zit op het zadel door middel van klittenband. Kan makkelijk verplaatst, verwijderd of vervangen worden en is zo aan te passen voor het grootste comfort voor de ruiter. Er zijn meerdere vormen en diktes verkrijgbaar voor het beste resultaat voor de ruiter. Deze wrong zie je terug op de Wintec 2000, Wintec 500, Wintec Lite en Wintec Pro.

Beugelriemhaak
Op geselecteerde Wintec modellen zit de aanpasbare verstelbare ergonomische stijgbeugelriemhaken kan je dit optimaal aanpassen op de gewenste positie van je been. De stijgbeugelriem haak kan in een van de drie of vier standen (afhankelijk van het zadelmodel) geplaatst worden. Probeer alle posities uit om te kijken welke het best voldoet aan jou persoonlijke voorkeur. Deze kan regelmatig gewijzigd worden, per discipline of ruiter kan de voorkeur wisselen. Deze stijgbeugelriemhaak vind je terug op de Wintec Isabell Werth en de Wintec Pro Endurance.

Het verplaatsen van de beugelriemhaak:
- Til de pal op die op het midden zich op het middel van de stijgbeugelriemhaak bevind (dit kan wat zwaar gaan, dit mag niet tijdens het rijden kunnen verschuiven).
- Met de pal omhoog kan je de stijgbeugelhaak nu schuiven naar de gewenste positie, de cijfers zorgen ervoor dat je links en rechts makkelijker gelijk kan hangen. 
- Als de gewenste positie is gekozen doe je de pal weer naar beneden.

Webbers 
Webbers zijn synthetische stijgbeugelriemen met haaksluiting. Webbers worden graag gebruikt, ze zorgen voor minder massa onder je been en een directer contact je paard. Ze zijn van een sterk geweven materiaal binnenin wat ervoor zorgt dat ze lang meegaan in gebruik en niet uitlopen in de loop van de tijd.

Ondanks dat er maar één riem onder je been zit en geen gespen aan zitten is het heel belangrijk dat je ze de juiste lengte hebben en goed worden gebruikt, anders zal het zadel beschadigen. Ze zijn te verkrijgen in 3 maten: 60 cm, 70 cm of 80 cm. Er is geen duidelijke manier om te vertellen welke maat je nodig hebt, dit hangt af van je beenlengte, discipline, lengte en vorm van het zweetblad. Een richtlijn die aangehouden kan worden is de 'arm-test,' dezelfde werking als met gewone beugelriemen

Wanneer je de Webbers en beugels aan het zadel geplaatst hebt zorg er dan voor de Webber-gesp (de haaksluiting) zich onder het zadel bevind en niet op het zweetblad ligt. Als dit niet het geval is zullen de webbers het zweetblad onomkeerbare schade toebrengen. Als de gesp zich op het zweetblad bevind zal je waarschijnlijk langere webbers nodig hebben, dit kan betekenen dat je de webbers niet voor elke rit kan gebruiken. Voor springen zal de gesp hoger zitten of als je met meerdere ruiters op hetzelfde paard rijd is het mogelijk beter om meerdere webbers of gewone beugelriemen te gebruiken.

Doe de beugels en webbers in zijn geheel niet onder het zweetblad! Dit beperkt het loskomen van de webbers tijdens een val.